Historie

historie

Skrevet av: Jan og Trond

Vespa Club Drammen ble stiftet i 1960 da Vespa ble et populært fremkomstmiddel for ungdommen. Den hadde relativt bra med medlemmer og møteplassen var på nedre del av Bragernes torg i Drammen.

I 1970 kom det nye regler om lett motorsykkel, som gjorde at Vespan ble til tung motorsykkel. Dette satte en stopper for Scooterens popularitet, og klubbens aktivitet ebbet ut.

Men enkelte av klubbens medlemmer ga aldri slipp på sine gamle Vespaer, en av disse var Tor Bjørløw-Larsen.

En gymnas kamerat av Tor skildrer han slik på 60 tallet: ”Tor hadde Vespan alle la merke til, mørk grønn med helforkrommede sidebobler, han kjørte skikkelig stil, var dandy kledd, alltid med langt silkeskjerf og de mest trendy skoene”.
(Kilden ønsker å være anonym).

Tor var absolutt en av de første som tok frem og seriøst restaurerte Vespan sin fra bunnen av, godt og vel ti år før oss andre.
Han var særdeles kreativ og nevenyttig, og deler som ikke fantes å få tak i som Piaggio emblemer, skvettlapper og speedometer glass satte han selv i gang produksjon av.
Dro man til den lokale Vespa forhandleren, ble man ofte oppfordret til å ta kontakt med Tor.
Tor og sønnene Thomas og Håkon ble fort frivillig eller ikke, eksponenter og samlingspunk for interessen rundt bruk og restaurering av veteran Vespaer.

Med årene vokste miljøet og det ble både snakket om å gjenopplive klubben, eller i det minste starte et register.

Vinteren 1998 ble det igjen tatt et initiativ for å gjenopplive klubben. Trygve Bergflødt tok ansvar og trommet sammen miljøet til et møte på Cafe Picasso.

25/3 1998 ble det første stiftelsesmøte holdt på Tadsj Indisk mat og vinhus. 19 personer deltok, derav 1 jente. Det ble opprettet et interimsstyre med Trygve som forman som skule fungere det første året til medlemmene ble bedre kjent med hverandre.

Første samling med scootere var 15/4-98 på Picasso og med møter hver onsdag.

Fredag 15 juni var det tid for den offisielle åpningen på Bragernes Torg kl 17.00. med ca 32 scootere. Så defilerte vi en tur rundt i byen for å vise oss frem. Turen gikk så til åpningsfesten på en av medlemmenes hytte på Rødtangen, hvor det skulle grilles og feires.

Siden har klubben både selv arrangert og deltatt på Vespa treff både i innland og utland og jobber aktivt med å arrangere årlige turer, skape entusiasme rundt bruk og bevaring av gamle Vespa scootere.